Osnovne informacije o violini

Violina je drveni žičani gudački instrument iz violinske familije. Pored violine, u ovoj familiji su i viola, violončelo i kontrabas.

 

Među instrumentima ove familije ona je najmanja i ima najviše tonove. Violina tipično ima četiri žice.  Visine žica su G, D1, A1  i E2. One su važni instrumenti u velikom broju muzičkih žanrova. Najčesće mogu da se čuju u zapadnoj klasičnoj tradiciji i narodnj muzici. Električne violine se koriste u nekim formama rok muzike i džeza; osim toga, violina je stekla popularnost u mnogim nezapadnim muzičkim kulturama, uključujući indijsku i iransku muziku. U engleskom jeziku se ime fiddle često koristi u kontekstu narodne muzike, mada se ovaj nadimak takođe koristi i nezavisno od tipa muzike.

Violina je ušla u upotrebu u ranom 16. veku na Apeninskom poluostrvu. U Evropi je služila kao osnova za žičane instrumente koji se koriste u zapadnoj klasičnoj muzici, kao što je viola.

Najpoznatije porodice koje su pravile violine su napravili graditelji iz familija Stradivari, Gvarneri i Amati u Austriji. Kvalitet njihovog zvuka do sada je odoleo svim pokušajima objašnjavanja ili reprodukcije.

Violinski delovi su obično napravljeni od različitih tipova drveta. Električne violine često nisu napravljene od drveta, pošto njihov zvuh ne mora da zavisi od specifičnih akustičkih karakteristika.

 

One Comment on “Osnovne informacije o violini”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *