Antonio Stradivari

Antonio Stradivari (Antonius Stradivarius) je bio italijanski tvorac violina i drugih žičanih instrumenata, čela, gitara i harfi. Smatra se najvećim majstorom u izradi violina svih vremena.

 

 

Violine koje je izradio Antonio Stradivari se i danas smatraju najboljim violinama ikad napravljenim, a cene koje dostižu na aukcijama neretko premašuju milionske sume u dolarima. Samo još jedan stari majstor, Đuzepe Gvarneri, se smatra ravnim u umeću izrade violina. Mode u muzici su se menjale kao i tehnologije izrade instrumenata, ali nenadmašivost zvuka instrumenata majstora Stradivarija i Gvarnerija je ostala apsolutna.

Na aukciji kuće Kristi 16. maja 2006. je prodata Stradivarijeva violina zvana „Stradivari malj“ za rekordnu sumu 3.544.000 američkih dolara. To je do ovog trenutka najskuplje plaćeni muzički instrument na javnoj aukciji. Kupio ga je anonimni ponuđač posredstvom telefona.

Prethodna rekordna cena je dostignuta aprila 2005. godine kada je violina pod nadimkom „Ledi Tenant“ dostigla cenu od 2.032.000 američkih dolara na aukciji iste kuće u Njujorku.

Rođen je oko 1644. ili po novijim istraživanjima 1648. u Kremoni; umro 18. decembra 1737. u Kremoni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *